Vakfımız, Tahir Elçi soruşturması kapsamında Adli Tıp Kurumunun bazı yöneticileri ve çalışanlarının delil kararttığına ilişkin iddialar sebebiyle, ceza soruşturması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, idari soruşturma için Adalet Bakanlığına başvuru yapmıştır.
11/09/2019 tarihinde https://boldmedya.com/ isimli web sayfasında Cevheri Güven imzasıyla çıkan haberde, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının 2016/68697 soruşturma sayılı soruşturma dosyası kapsamında bilgisine başvurulan ve Adli Tıp Kurumu’nda Adli Bilimler Genetik Doktoru olarak çalışan Mehtap Altuğ’un verdiği bir takım bilgilerin 28/11/2015 tarihinde öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayı ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2015/42413 soruşturma sayılı dosyası üzerinden yürütülen soruşturma ile ilgili olduğu anlaşılmıştır.
https://boldmedya.com/2019/09/11/tahir-elcinin-katilini-ortaya-cikartabilecek-delilin-adli-tip-kurumunda-yokedilisinin-belgesi/ linkinde yayınlanan haber içeriğinde yer alan Mehtap Altuğ; “En son yaklaşık 4 ay önce Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümü ile ilgili olarak delil torbaları içerisinde kovan, Eküvyon çubukları vardı, kamera cihazları vardı. Bu dosya uzman olan Arif BİNGÖL’e zimmet verildi. Dosyanın diğer partnerleri ben ve Turgay KANDEMİR idik. Polisin yapmış olduğu incelemede bir eküvyon çubuğunda DNA bulunamadı şeklinde belirtilmişti. Ancak Arif BİNGÖL Erkek DNA profiline ait tespit yaptı. Bu durum rapor olarak UYAP projesine girildi. Arif BİNGÖL yazıyı e-imzalı olarak bana gönderdi. Ben yazıyı sistem üzerinden imzaladım. 3. partner de imzaladı. Evrak biyoloji bölüm başkanı Bestami ÇOLAK’ın imzasına sunulmak üzere sistemden gönderildi. Bölüm Başkanı Bestami ÇOLAK benimde bulunduğum bir ortamda Arif BİNGÖL’e kurum başkanı Yalçın BÜYÜK’ün ve Başkan Yardımcısı Ömer MÜSLÜMANOĞLU da dosyadan o maddeyi çıkartın şeklinde talimat verdi dedi. UYAP yargı ağı sisteminden ise Bestami ÇOLAK dosyayı reddetti. Dosya içerisinde DNA analizlerinin yeraldığı kurum içi laboratuvar programı ALİS isimli program içerisinde yer almaktadır. Bu husus sabittir. Kurum Başkanı Yalçın BÜYÜK, Başkan Yardımcısı Ömer MÜSLÜMANOĞLU ve bölüm başkanı Bestami ÇOLAK’ın talimatı ile bulunan DNA örneği dosyadan çıkartıldı. Yukarıda da izah ettiğim gibi dosyanın sahibi Arif BİNGÖL DNA örneğini dosyadan çıkartarak yeni bir dosya hazırlandı ve bu yeni dosya imzalanarak Diyarbakır’a gitti.” şeklinde beyanlarda bulunduğu iddia edilmiştir. Mehtap Altuğ’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğünce alınan 03/08/2016 tarih ve 2016/484 Suç numaralı ifade tutanağına ulaşılmıştır.
Adli Tıp Kurumu çalışanı Mehtap Altuğ’un verdiği bilgilerin sübut bulması halinde bu bilgiler Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili soruşturmada maddi gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sunacaktır. Ancak Mehtap Altuğ’un söz konusu beyanları ile ilgili herhangi bir idari ve cezai soruşturma yapılmamıştır. Bu nedenlerle; Mehtap Altuğ’un ifadesinde, adı geçen Adli Tıp Kurumu’nun yöneticileri ve çalışanlarının Türk Ceza Kanununun 281. maddesinde düzenlenen "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" 257. maddesinde düzenlenen "görevi kötüye kullanma" ve 278. maddesinde düzenlenen "suçu bildirmeme" suçlarını işledikleri iddiasıyla ceza soruşturması açılması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, idari soruşturma açılması için de Adalet Bakanlığına başvuru yapılmıştır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 23/09/2019
Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı